Centelles

MÉS A PROP QUE MAI DE LA CULTURA

  • Actualitzat:
  • Creat:

Article d'opinió d'Anna Chávez, regidora de Cultura a l'Ajuntament de Centelles.

Publica ta el 9 Nou, divendres 26 de març de 2021.
Publica ta el 9 Nou, divendres 26 de març de 2021.

La cultura passa per un mal moment, i això que és més necessària que mai! És la nostra gran aliada per ajudar-nos a suportar, sense tanta angoixa, els moments surrealistes que ens toca i ens ha tocat viure.

La pandèmia ha alentit l’activitat cultural. Les mesures adoptades per preservar-la beneficien poc al sector. El baix rendiment econòmic que es genera és insuficient per sustentar una activitat empresarial. Artistes i programadors han vist frenada l’escalada que havien iniciat per intentar sortir de la passada crisi econòmica .

És cert que s’han pres algunes mesures, sobretot en els sectors més professionals, però de moment són insuficients. En faltaran moltes més perquè puguem tornar a gaudir d’una cultura àmplia; em refereixo no únicament a aquella que programen les administracions, sinó a l’altra, la que podem anomenar espontània, i que depèn de sectors privats: galeries d’art, cinemes, sales de concerts... Aquesta cultura que mouen els sectors privats està en risc de desaparèixer. Si ho acaba fent només ens quedarà l’altra, la que mouen les administracions. Creieu-me, serà una pèrdua molt important que ens afectarà a tots.

Els ens locals hem d’apostar fort per ella i per la seva varietat, sense obviar cap disciplina. Només així, la cultura podrà tornar a moure les ales i aixecar el vol. Ara ens toca, més que mai, estar al seu costat.

També ens preocupa de quina manera es reactivarà l’associacionisme, aquest és molt necessari per crear cohesió social i aportar identitat com a poble. La pandèmia ha impedit que agrupacions amateurs hagin pogut reunir-se; sense assajos ni activitats, les dinàmiques que s’havien creat amb tant d’esforç han quedat bruscament aturades.

Què podem fer perquè les entitats tornin a captar membres, perquè puguin reactivar-se, perquè tornin a ser dinàmiques? No podem oblidar que la pandèmia ens ha dut hàbits diferents, de menys relació social, de més individualisme. Hem d’estar molt a prop de les nostres entitats, aquelles que creen una cultura espontània. Ens necessitaran, més que mai, quan tornin a fer els primers passos per començar de nou.

Estar al costat de totes elles és la nostra obligació. Perquè entenem que la cultura, en el sentit més ampli, ens serà necessària per tornar a créixer i avançar així cap a una societat rica en valors. On tots puguem aprendre i gaudir de moments màgics, els que sempre ens han aportat els entorns culturals.